Cuma, Ağustos 05, 2011

"Giresun ağzında" bir masal okumak ister misiniz?

Bu masalı malum  sosyal paylaşım sitesinde begendiğim bir gruptan aldım.Belki siz okuyunca pek bişey anlamayabilirsiniz ama ben çok güldüm,çok eğlendim ve bunu paylaşmak istedim.Anlamadığınız yeri sorabilirsiniz :))


kül kedisi :) [Giresin'ce masal]


Aaşama balu vardur.Külkedisi baluya yerişmek üçün üvey anasının una verdüü işleri yetüşdürmiye çalışur. Talliya fideyi eker.Fındıkları patus gibi ayıklar.Fasileleri toplar.Sobanın gurumunu , borularını temüzler.Evi piri pak eder.Sonra gardeşlerinin yanına gider
"Aha ben dedüüz işleri bütürdüm Hılhışır oldum Entarimi geyip baluya gidim ben, taa başıma iş çıkarmaan sizinen uuraşamam der Odiya çıkar Bide bakarki entarisi ortalıkta yok "ura habu entarimi kim aldı diye salya sümük bööre gine ağlamiya başlar Soora çatıdan bi cazu garı iner külkedisinin yüre yarılur "huyyh gı sende kimsin gevurun çekip çıkarttuu yüreemi hep yardına nalet'' der.
Cazı garı "hatıllinmi bikeresinde garnım acdı da sen baa bi bidun galdirik turçusu verdiidin dadı damaamda galdı işte u yüzden böön saa yardım edicem der. Bi çift derbey lastik, bi basma etek,cember külkedisini donatur "yalavuz bi şartım var 12'den önce eve gelmesen seni hep ışgına gatarım niyesini taa sorma der. Kül kedisi gabul edip baluya gider Prens unu görür görmez galbi fındık patuzu gibi gürül gürül gürüldemiye başlar birbirlerine dutulurlar u gece garşılamanın, horunun gözüne vururlar külkedisi saate bi bakarki 12'ye geli tazı gibi bi anda goşmiya başlar Prens şoka girer "gı ney u zorun ney neriye gidin der"
Külkedisi "sıs az heri habu lasti al meh beni bul der lastii prensin gafasına fışırdur gaçar
Prens"Lasdiğe bakıp uheeym gız bu 42 numereye çocuk gabri gibi beem ayaamdan böyük" der. Zabah olur Köydeki bütün gızlara lastik denettürülür ama hepsine foltag gelür en ahrı bi ev galur urdaki gızlara da denetürler gene olmaz Prens "taa gız yokmu ura haburda gız diine ağaca tırmanime hee" der biranda kül kedisi bacceden okarı çıka gelür lastii denetürler ve olur. Prensle kül kedisi evlenür 5 denede hızanı olur mutlu mesut yaşarlar ♥ :)
[Hava Çolaker & İsmet Demir]

6 yorum:

  1. okurken bu bu kadar zorlanacağımı tahmin etmezdim :) anladım, anladım sonunda çoğunu, ama anlamadığım kelimeler de var. mesela "Bi çift derbey lastik", "fındık patuzu" gibi :)

    YanıtlaSil
  2. ben tahmin edebiliyorum ne kadar zorlandığını :)derbey lastik buralarda giyilen plastik bi ayakkabı,fındık patuzu da fındıgı yeşil kabugundan sıyırmak,kırıgını,koruğunu ayırmak için icad edilmiş bi makine.degişik versinyonları vardır benim bildigim son versiyon hortumluydu,harmandaki fındıgı elekt. süpürgesi gibi çekio :)başka bişey? :))

    YanıtlaSil
  3. doğrusunu söylemek gerekirse daha çok var :) ilk yorumumu yazarken utandım daha fazlasını yazamadım. "ışgına gatarım", "foltag gelür". başka da var ama onları cümlenin gelişinden çıkarttım :)

    YanıtlaSil
  4. :)))ışgına katmak,dövmek dayak atmak manasında ama ışgınla...ışgın fındık agacının dibindeki ince taze dallar oluyo,ondan bi parça kırınca baya esnek bi çubuk elde ediyosun kırbaç gibi, onunla da kurbanın neresine gelirse vuruyosun,buna ışgına katmak deniyo,dayağa katarım da derler,dayak atmak anlamında :))) foltag gelmek bol gelmek,büyük gelmek manasında..utanmana gerek yok sorabilrsin :))sana da eglenceli geldimi peki,pek bişey anlamasan da ,merak ettim:)

    YanıtlaSil
  5. her ne kadar okurken anlamak için can çekişsem de oldukça eğlenceli :)))

    YanıtlaSil
  6. :))) dışardan bakan bi gözün yorumu önemli,teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails